A password will be e-mailed to you.
#100 – #81 · #80 – #61 · #60 – #41 · #40 – #21 · #20 – #1 · Readers’ Top 50

Loudpack Top 100 iz 2017.

YouTube plejlista · Deezer plejlista · Spotify plejlista · Apple Music plejlista

100. „Outlet“ – Desiigner

Singl · Produced By Vinylz, SoundsByCT & Mike Dean


Prošle dine je Desiigner nosio baklju Loudpack Top 100 liste, a ove jeodlučio da bude fenjeraš i završi na samom kraju. Kad je izbacio Outlet u full kvalitetu u februaru ove godine, naš bratić je odma zavalio da je to hit i da nema previše potrebe da jurca ove dine da izbacuje tejpove/EPjeve il pak album. Iako je brat u svom elementu, da bi uspela pesma većinu tereta je izneo nabrijani bit koji su uradili Vinylz i Mike Dean. U prilog tome ide i činjenica da se ovaj lav nije opteretio da nađe 4 linije koje bi ponavljao više puta u pesmi, nego je odlučio da krene u napad formacijom 5-5-0, bez refrena.

Pošto je pesma u ranoj verziji izašla u reklami za Champs Sports, bilo je od starta jasno da ima taj sportski/pobednički vajb u sebi, ali Desiigner je prvo pustio da publika sama mašta za koji sport želi da je veže, a onda četiri meseca nakon izlaska pesme prelomio – želi da ostane upamćena kao fudbalska himnica. Tada je ostao najlakši deo posla, jer je došao na Old Traford u goste jednom od najnabrijanijih fudbalera, Polu Pogbi, verovatno jer Deni Alveš koji je kralj nabrijavanja nije bio dostupan, i snimio spot koji će zakucati pesmu kao obavezni soundtrack za highlights klipove sportista.

99. „Levels“ – Mango Foo

Singl · Produced By Nique Buzzin


Jedan od ljudi kojima je posao da rolaju ugaone džokove za Offseta dok vode računa da Quavo svakoj svojoj fufi šalje njen personalizovani emoji, koji su tu da Takeoffu daju komplimente kad se otkrije da je zadnji na Motorsport ili izostavljen sa Bad and Boujee, jedan od ljudi kojima je obaveza da pročitaju naglas najnoviji XXXTentacion-ov preteći ig caption pred celom prostorijom kako bi svi mogli da se smeju je i Mango Foo i kao nagradu za svoj trud on jednom godišnje dobija priliku da zagreje gluvu sobu jednim tekstom koji je cele godine spremao, a onda da za istu pesmu snimi i pristojan spot Migo kamerama. Prošlog novembra je to bila Ask Somebody sa Offsetom, a ovog puta Dan zahvalnosti je došao ranije i Mango čekao spreman pa smo već u julu počašćeni tanjirom ćuretine sa sosom od brusnice u vidu spota i numere „Levels“.

Kao pedalu za pokretanje flowa Mango Foo ovde koristi rečenicu „I’ve never been to Coachella“, koja možda zvuči kao najnebitnije sranje na svetu, ali kad shvatimo da su Migosi u aprilu nastupili na tom renomiranom festivalu prepunom belkinja koje je Donald Glover upravo obavestio da je Bad & Boujee nova zvanična muzika za kecanje, a da Foo očito nije bio pozvan, možda smo nehotice otkrili motivaciju iza cele ove numere. Mango Foo možda i nije stvarno dočekao svoju godišnju priliku u studiju, nego je iskoristio ključ dok Migosi nisu bili tu, a pošto su ga svojim postupcima uputili pravo na mentalni ringišpil iznad San Bernardino planina, normalno je da je izabrao bit koji podseća na malog Mr. Jigsaw-a na biciklici iz filma Testera.

98. „Two 16’s“ – Z-Money

feat. Valee · ZTM · Produced by ChaseTheMoney

Čikago repera Z Money-a će se setiti svako ko je bio prisutan 2013. kada je ovaj brat svojom numerom Regular jednim potezom izumeo mumble rep.  Od tada su Migos, Chief Keef i Young Thug uz gomilu klonova zaboli svoje zastavice u ovaj pravac a ZMoney opterećen zakonskim problemima bio je primoran da istupi iz te borbe, pa sad kad se konačno vratio red je ispratimo viziju koju je doneo za svoj drugi put. Izgleda da na rep horizontu koji uključuje samoubistveni belači rep sa jedne strane i instagram đuskajuće challenge-e sa druge on nije video mnogo toga za sebe, tako da je svoje vreme i novac uložio u nešto nalik apsurdnom trepu, i na misiji mu pomaže baja sa najvećim ustima na sceni, čija usta bukvalno idu oko cele njegove glave i prave od njega ljudsku verziju Jar Jar Binksa. Pričamo o Čikago reperu novijeg datuma sa imenom Valee koji beleži blokbaster pojavljivanje, trenutak adekvatan za poređenje sa Pun-ovom „dead in the middle of little Italy“ strofom, jednako neverovatan performans u kojem ne uzima dah i koji će da otvori vilice i rep puritancu ali i osobi koja emsiing dosad nije poštovala kao zanat, pruživši nam prizor ravan postizanju 9 poena za 11 sekundi ili penjanja na Empire State bez ikakve opreme.

Da li popularnost ove pesme signalizira povratak promišljenim tekstovima u hip hopu? Sačekajmo i saznajmo.

97. „Pop It, Shake It“ – YG

feat. DJ Mustard · Singl · Produced by DJ Mustard


Bila je godina pauze za komptonskog generala YG-a, ima verovatno sa Kendrikom dogovor da ne staju jedan drugom na put istovremenim albumima, s tim što Kenny bilo kad može da gostuje na radijskim hitovima na kojim mu nije mesto (Goosebumps, New Freezer) a zauzvrat YG ima odrešene ruke da po želji plasira svežu varijaciju na žanr koji može da se opiše kao „tresi dupe droljo“ pesme.

Ovog puta DJ Mustard je pozajmio zvuk New Orleans bounce muzike umesto svog ličnog bouncea koji se čuje u 90% njegovih pesama, a YG ga je ispratio prikladno woke linijama u kojima se propisno poštuju žene, poput „she a independent woman“, „she made it out the struggle I respect her hustle“, i „she a vegan but she still thick“. Ova poslednja možda i nije toliko o rodnom prosvetljenju koliko o rušenju mitova veganskoj ishrani bliskoj YG-evom srcu. Kako bi i spot imao autentičnu Mardi Gras atmosferu, a po holivudskom receptu da ako hoćeš da izgleda kao metar, snimaj metar i po, Director X i YG su umesto u Luizijanu odleteli na godišnji karneval u Trinidadu.

96. „Sherwood Baby“ – Sherwood Marty

Singl · Produced By AustinOnThaTrack

U ludom spletu okolnosti reper kog najmanje poznajemo na ovoj listi je onaj sa najpristupačnijim imenom, Sherwood Marty iz Sherwood Forest komšiluka u Baton Rouge-u, Luizijana. I sem što dolazi iz države koja upravo ulazi u 30. godinu kako predvodi SAD u broju ubistava po glavi stanovnika, a on na slici kojom nam se predstavlja stiska automatsko oružje sa produženim šaržerom, Sherwood Marty je sa prvom hit numerom bio izuzetno pozitivan, pevajući starim Sosa flow-om o bezbrižnom načinu na koji živi svoj život.

Da li bi bio isto toliko pozitivan mesec dana kasnije, kad je producent iza ove numere Austin On Tha Track ubijen od lika s kojim se našao da mu proda telefon? Moramo da verujemo da bi. Jer gengsta likovi su po definiciji bolji uticaj od Russ-a ili prosečnog turnt up repera sa veselom melodijom. Zbog toga je jedan trend 2017. koji i te kako pozdravljamo bilo lutanje popularnog hepi repa u nešto mračnije vode, što je ostavilo mesta za grupe kao Peso Da Mafia i Creek Boyz, i Sherwood Marty-a, da demonstriraju više nivoe smirenog thugovanja i volje za životom.

95. „No Clue“ – Young Nudy

Singl · Produced by Pi’erre Bourne


Kada bi nekim slučajem neko napravio vremensku mašinu i zatim poslao najgore krajeve Atlante na kraj 19. veka u zlatno doba Divljeg Zapada, prilično sam siguran da pored enormne količine bede i bolesti koja bi se tada razvila i kasnije prenela u naše doba, kao i svakojakih novih kockarskih igara i preludih pijanih thotiana, tako bi bile izmišljene i najrazličitije varijacije kako da drvetom bambusa ušmrčes osušenog smrvljenog škorpiona ili crnu udovicu da te odradi ludje nego PCP. Borba sa indijancima bi bila prilično izjednačena i ne tako sigurna kao što se kroz istoriju pokazala. Bez pravog vođe da zavede red, bez svog crnog Klint Istvuda koji umesto Magnum 357 prangije fura semi automatik Magnum 357, koji nema hladnokrvan pogled već krvave oči pune mržnje koje neće da trepnu ako treba da ti upuca ženu i mlađe dete, oni ne bi imali šta da traže u to ludo doba.

Možes samo da zamisliš crnog Mesiju na crnom konju svilene dlake, na nesreću proređene od raznih zaraza i prljave vode, ali možeš da zamisliš Crnog Mesiju kako klima glavicom na kojoj su mali dredovi dok jaše svog konja i sa gađenjem i prezirom gleda oko sebe i polunamršten razmišlja da li da upuca nekog ili da pojebe neku thotianu, i dok tako jaše i vlada u glavi polako komponuje numeru No Clue koja se uz litre najjeftinijeg viskija pretvara u glas Svevišnjeg koji daje snagu svakom crnom Klint Istvudu da pregura najveće nedaće i povede svoju napaćenu braću do Obećane Zemlje, gde će njihovi unuci sutra biti prodavači zla i otrova i tim parama uživati u svim plodovima koji im budu pruženi.

94. „WYA“ – Snap Dogg

Singl · Produced by Helluva Beats


Kako seješ tako i žanješ, kaže naš narod, dok u Detroitu očigledno jedan bezobrazan komentar na IG-u ili talasanje po Youtube komentarima može da bude inicijalna kapisla za aktiviranje prave male hordice zla koja u svojim džipovima jaše napaljenije nego plaćenici Sinaloa kartela po Kulikanu tražeći kome će sledećem odseći glavu. U razvijenim zapadnim zemljama se sve više obraća pažnja na hranu koja sadrži gluten i u ovom pravom malom uličnom bengeru dolazimo do zaključka da su Snap Dogg i njegov Broncos Boys tim jednostavno intolerantni na tastatura-gangstere i spremni su da svima nabiju po šaržer gluten free metaka u potiljak. I dok ćemo ti ili ja da popijemo po presing, kod ovih zmija jedini lek za smirivanje alergije je da miluju svoj draco sa extendom ili naprave lepezu od novčanica i maze sebe po licu dok ljutito đuskaju. Još prošle godine smo polagali nade u Snap Dogga da će 2017-a biti njegova godina, no iako jeste postao regionalna zvezda sada smo prilično sigurni da će godina zemljanog zmaja (2018-a po kineskom) biti berićetna za njega i njegove drugove i da će vožnju džipovima zameniti vožnjicom privatnim avionima od obale do obale.

93. „Weatherman“ – Yo Gotti

feat. Kodak Black · White Friday (CM9) · Produced by Ben Billions

Svet kakav poznajemo danas nikako nije fer mesto za život i to je svima jasno, a ova pesma nije napravljena kako bismo sedeli i razmišljali šta da učinimo da povratimo balans dobrog i lošeg, naprotiv. Iako je pohađao srednju skolu i rođen dve dine pre Dieuson Octave-a aka Kodak Blacka, Trayvon Martin svakako nije ni jednom u životu stigo da napravi lepezu od novčanica preko svog desnog bicepsa i podlaktice, verovatno se nije nikad ni slikao pored tuđeg Lamboa a kamoli igrao po krovu istog, ali je zato dočekao da popije olovo prečnika 9 milimetara u predelu grudi i skonča kao pas. Da svet nije fer mesto dokaz je i da je isti taj pištolj iz kog je ubijen maleni Trejvon kasnije na aukciji prodat za $250.000 a Zimmerman oslobođen svake optužbe. Ova numera je za sve osvešćene glave koje će se do 18-e više puta iznervirati kada dobiju paper cut od brojanja para na šteku nego što će ih iznervirati ocena u školi, ovo je pesma zbog koje ćes da klimaš glavicom levo desno sa kezom od uveta do uveta dok mami donosiš novu šaniranu Lui Vi torbu umesto poziva iz škole da se pojavi i da ti opravda časove. U svakom slučaju ovaj svet kao i naša zemlja bi bili mnogo bolje mesto za život kada bi većina klinaca ispod 18 godina pre znala ove sledeće Kodakove linije nego da znaju ko je i čime se bavi Elon Musk, a mi smo tu da damo sve od sebe da probamo da tako i bude jednog dana..

„You run up, I’m gon’ bust your damn ass
That Kodak, he got so much damn swag
You always outchea lettin’ your pants sag
Lil boy, you need to go to damn class
I just bought my mom a Louis handbag
I just run a target for 10 bands
Lil niggas gettin’ all the damn cash
So that why all you niggas gettin’ mad“

92. „Big Ole Facts“ – Jose Guapo

feat. Bally (Cool Amerika) · Singl · Produced by DrumGod


25 je 40 u hood godinama pa je Jose Guapo starosedelac Atlanta scene i cenjena ličnost za jednog notornog credit card scammera, i iako mu hitovi dosta retko napuštaju regiju, nije tako bilo i davne 2009. kad je u društvu Skooly-a i Shad Da God-a, tadašnjih Rich Kidz, imao mega hit pesmu „My Partna Dem“ koja je u finalnim danima MySpacea pravila dar mar od tvog profila svejedno da li kačiš original ili u to vreme popularni Mad Decent remiks. Od tada do danas Guapo je gostovanjima ispratio uspone mnogih superzvezda poput Young Thuga, Migosa i Rich The Kida, snimao je i u Guccijevoj mitskoj trep kući ali izgleda da su prevare sa karticama ostale više unosan posao pa je Guapu na muzičkom planu dovoljan jedan lokalni hit godišnje.
Za 2017. taj hit je bila jednostavna strip club i instagram twerk numera „Big Ole Facts“, sa Bally-em iz nove grupe Cool Amerika, gde njih dvojica preko nešto bržeg bita navode sve krupne stvari koje vide, kao recimo tebe – krupnog pacova, već očekivane velike pištolje i dupeta, ali i sopstvenu krupnu vreću love.

91. „B.E.D. Pt. 2“ – Jacquees

feat. Quavo & Ty Dolla $ign · Since You Playin’ · Produced by Nash B

Sem što izgledaju kao blizanci razdvojeni po rođenju od kojih je jedan porastao 20cm manje od drugog zbog nedostatka roditeljske ljubavi, Jacquees i Quavo se znaju iz srednje škole gde je Jacquees, iako 3 godine mlađi, bio poznat kroz sve razrede kao glavni šaner patika. I može se slobodno reći da je ovde izšanirao najpoznatiji deo pesme „Read Your Mind“ od Avant-a iz 2003. za potrebe refrena, ali i da to nije jedini skil koji je brat primenio na ovu numeru. Naime ako u kući Quavovih roditelja nije nedostajalo Bone Thugs i Lil Weezy CD-ova da se puštaju na repeat, ako su ga roditelji naučili dobrim manirima i preneli mu daleko više od standardne količine swaga, onda i Jacquees-ovu skromnu hraniteljsku porodicu treba pohvaliti za očigledno danonoćno vrtenje diskografije Majkla Džeksona kao i za jak izbor slika kojima će sin biti izložen (vidi 1:34 u spotu).

Da, ovaj minijaturni Quavo očigledno sprema jela sa sopstvenim sosom a i još uvek očigledno đuska po liniji između repera i RnB pevača toliko da nije dozvolio gostujućem Quavo-u da baca rime, već je njegov veći brat morao da otpeva svoje stihove. O drugom gostu Ty $-u nema razloga da trošimo reči jer je 7. januara 1943. umrla jedina osoba koja bi mogla da objasni elektricitet koji nastaje svakim njegovim dodirom sa bitom, kao i slanje tog elektriciteta vazdušnom linijom pravo kroz međunožja svih osoba koje su se ikad osetile kao žene u krugu od 900m.

90. „Owee“ – Trippie Redd

feat. 6IX9INE & UnoTheActivist · Singl · Produced by Pi’erre Bourne

Da je 5. deo Bornovog Identiteta sniman ove godine glavnu ulogu bi skoro sigurno dobio Drake i bila bi to istinita priča o jednom napetom danu skrolovanja po Soundcloudu, gde naš heroj pokušava da dešifruje znakove poput Ǧ, § i % u potrazi za government imenom i adresom Pierre Bourne-a, novog budućeg superproducenta u najavi. 24-godišnji Pjer kao da se spontano zapalio početkom ove godine, sve što dotakne postaje plamen i dobio je tu čast da lo-fi zvuk novog undergrounda upakuje za velike zvučnike, a o sveprisutnosti njegovih bitova u 2017. govori i to da je on prvo ime koje se na ovoj listi pojavljuje dvaput.

Kad su bitovi tako dobri nije lako utvrditi ko ima swag a ko se šlepa ali među istaknutijim Bourne saradnicima do sada je i 18-godišnji Trippie Redd iz gradića Canton, Ohio, koji je posle high school mature otišao u Atlantu da traži sreću i ubrzo počeo da plaši regularan svet svojom uznemiravajućom pojavom na sponzorisanim youtube thumbnailovima. Zbog sive kože i crnih očiju okruženih podočnjacima Trippie odaje imidž jedine osobe s imalo melanina u Luciferovoj floti demonskih asistenata, onaj nestašni koji bi imao vremena da pravi i manje zle zvrčke kao da ti malenim trozupcem ubode simpatijino dupe onda kad se ona sagla da podigne svesku, a tu ste samo vas dvoje. Da bi atmosfera bila bliža paklu društvo Trippie-u na traci pravi još jedna groteskna pojava, Meksikanac iz Bruklina Tekashi69 a.k.a. 6IX9INE čija strofa od tačno šest stihova na ovoj svečanoj numeri zvuči kao transmisija direktno iz Hada.

89. „Pull A Caper“ – DJ Khaled

feat. Gucci Mane, Rick Ross & Kodak Black · Grateful · Produced by Ben Billions & Danny Boy Styles

Mladi Kodače dokle ćeš da spašavaš albume obesnog palestinca koji eksploatiše sopstveno dete zarad popularnosti na socijalnim mrežama, ne znaš li da time otpomažeš poštovanje člana sa rednim brojem 11922 iz povelje Ujedinjenih Nacije pod kojim stoji da je suprotno konkvenciji UN-a koristiti svoje maloletno čedo zarad profita ili clout-a.

Da li bolju strofu ima reformisani Gucci sa ložećim „huh“ adlibovima ili Rick Ross u šampionskoj formi, mrtva je trka, pa iako bi bilo očekivano da će Rozay pominjanjem gonoreje biti diskvalifikovan iz duela, ispostavilo se da ga je rimovanje ove reči sa linijom „im the biggest nigga“ dovelo do trijumfa u trepatonu titana. Rawse je veći crnac a ti imaš gonoreju, Gucci je Hallmark verzija starog sebe a DJ Khaled je sand nigger, ali je Kodak jedini reper od Z-Ro-a, koji nije poznat po svojim vokalnim mogućnostima (kao Future i Gates) a dobija pozive da peva refrene i pritom odvodi pesme od ocene – „ovo je dobro da ide dok se tuširam“ do ocene – „molim te Bože da ovo puste u klubu kako bih polivao ljude pivom po glavama i možda konačno dobio batine“.

88. „Young Nigga“ – Ralo

feat. Lil Yachty, Young Thug & Lil Uzi Vert · Famerican Gangster 2 · Produced by Ricky Racks

Na „Pick up the phone & call Kanye“ skali posedovanja industrijskih konekcija 22-godišnji Ralo stoji vrtoglavo visoko i služi kao verzija Rich The Kida za područje Atlante, gde mu nijedan artist neće odbiti poziv na saradnju. Prošlog leta je prvi put probao da napravi ovu pesmu, koristeći 21 Savage-a umesto Lil Yachty-a, i iako je prošla nezapaženo Mr. Dog Food se neodvraćen vratio za svoj radni sto, siguran da je bio na tragu nečeg dobrog. Pola godine kasnije RaloFamGoon je imao plan. Opet će tražiti od Ricky Racks-a epski bit koji ne štedi na sintisajzerima, opet će iscimati dva člana XXL 2016 generacije da mu prave društvo, s tim što Lil Uzi ovog puta sa hook dužnosti biva potpuno unazađen i sad mu je uloga da baca bek vokale, a u suprotnom pravcu ide Thug koji sem strofe dobija i da na se na refrenu dobacuje Srle i Pajče-vizualima sa svojim zaštitnikom Ralom, kroz stihove kao „young nigga fly like propellers“ i „young nigga stacking up vegetables“.

Ralo je imao pun pogodak ali nažalost ni njegove vratolomne Atlanta konekcije ne idu toliko visoko da može da okupi svu trojicu za spot, inače bi propratni video slagao milione vjuova kao što Ralo slaže zelenu salatu u refrenu. Ovako je pesma ostala, kao i njegove saradnje sa Guccijem, Futureom i YFN Luccijem, još jedna dobra reklama za Ralov više duhovno orijentisani solo rad.

87. „Ain’t Living Right“ – Lor Cousin

Singl


Svako ko je uhvatio barem 3 epizode The Wirea na tvu zna da jedan prosečan crnac iz Baltimora najverovatnije nije rođen pod srećnom zvezdom, i to ne onom zvezdom da postane NFL igrač već tom da jednostavno ima normalan život. A ako obratiš paznju i shvatiš da ova mala zmija otvara numeru sa „I feel like Young Moose, I feel like Lil Boosie, I feel like Kodak Black and I’m clutching on the Uzi“ i onda najstarijom matematičkom operacijom, sabiranjem dođeš do brojke od 32 godine robije koje kumulativno imaju ova tri repera sa kojima se poistovećuje mladi Lor Cousin, jasno ti je u kom stanju se nalazi um ovog mladog umetnika iz Baltimora. Da se ovako osećao Van Gog verovatno bi odseko sebi obe noge a ne parče uveta, dok naš bratić maleni pored sve muke i sivila koja se nadvila nad njim i njegovim najbližima uspeva da ostane pribran i uz pomoć prangije koja ima ulogu istu kao i štap kod slepog čoveka, nastavlja da hoda stazom uspeha i novih pobeda i traganja za svetlom na kraju tunela. Nadamo se da nećete nikad ni stoti deo ovoga da osećate ali ako ste nažalost u depresija.org gasu slobodno poslušajte mudre misli i zaključke koje je za vas u stihove pretočio Lor Cousin.

86. „Had To“ – Kevin Gates

By Any Means 2

Iako je skoro celu 2017. proveo iza rešetaka Kevin Gates je uspeo da izbaci pristojan tejp „By Any Means 2“, a sa njim i svoj verovatno najkreativniji spot u karijeri, najviše zahvaljući svojoj ženi, koja drži sve pod kontrolom dok Gates spava tamo gde je nasty. Spot koji definitivno utiče na plasman numere najlakše možemo opisati kao geto verziju „Smack My Bitch Up“, gde iz prvog lica gledamo scene koje svedoče o prolaznosti života, počevši sa 2008. kada je izbacio „All In“ tejp, preko valjanja , ispucavanja i jurnjave sa policijom, pa do tetoviranja čuvene prangije na šaci – sve do sadašnjosti kada se klanja Alahu i saopštava nam da Njemu duguje zahvalnost za odvraćanje Gates-a od nasilja.

Cela numera ima osećaj nečijeg dnevnika koji si našao u šumi ispod starog hrasta i najverovatnije ne bi trebao da ga čitaš ali ćeš čitati i sa svakom okrenutom stranicom kojom više saznaješ o autoru ponajviše ćeš izvlačiti nove zaključke o sebi, da bi ga iskoristio za instrospekciju svog života i preokretanje točka, a dnevnik sačuvao dok ga jednog dana ne vratiš autoru koji ti je podario drugu šansu baš kao Alah što je dao Kevin Gates-u.

85. „Back 2 Back“ – Tay B & FMB DZ

Singl · Produced by I.TrezBeats

Detroitska eksplozija se nastavlja, i to zahvaljujući pesmi koju smo u 2016. plasirali ispod polovine Detroita. Snap Dogg, Rocaine, Icewear Vezzo i mnoge druge iz tog grada smo cenili iznad Tee Grizzley-eve „First Day Out“ na 99. mestu ali se ona ispostavila kao zlatna propusnica koji će celom gradu doneti sjaj u 2017. U našu odbranu pesma je bila na YT tek mesec dana i nismo pre toga čuli za Tee Grizzley-a.

„Back 2 Back“ je s druge strane tu već šest meseci i možemo lagano da garantujemo da neće nikad dočekati 40 milki pregleda i plasman na rep kavijaru, ali Tay-B i pre svega FMB DZ su među vođama u trci da se profitira i izgradi na temeljima koje je Grizli postavio a razlozi za to su ti ovde savršeno raspoređeni preko old skul matrice ubrizgane funkom, gde Tay B i DZ iz grupe The Fast Money Boyz naizmenično roastuju tebe što kupuješ lažne farmerke od 40 evra i otkrivaju svoje neočekivano skromne razloge što grinduju – „I had to get up off my ass; I was tired of chillin“.

84. „Take Me Away“ – Shy Glizzy

Quiet Storm · Produced by TM88 & Rex Kudo

Ako si zasuzio neki put ove godine uz Xo Tour Life, i pomislio da završiš sve slušajući Uzijevu tužbalicu o bivšoj devojci i lekovima za smirenje, onda nikako nemoj da prilaziš Shy Glizzy-jevoj numeri Take Me Away. Zašto, pitaš se? Onda nastavi da čitaš.

Glizzy je otvorio 2017-u promenom imena, kada je u januaru izdao tejp „The World Is Yours“ pod nadimkom Jefe, i taj potez mu je prošao slično kao kada je Gunplay rekao da će se zvati Don Logan, ili Uncle Murda da ga od sad zovemo Uncle M (2011) to jest Lenny Grant (2017), ili kad je Young Thug na kratko vreme uzeo ime Jeffery. Međutim niko ne može da krivi ovog D.C. brata što je tako nešto probao, pod uslovom da je imao nekog načina da predoseti ono što mu godina donosi. Jer prvo će u februaru neko da usmrti njegovog kolegu, YC-a, za kog je 30 Glizzy, Glizzijev ortak iz ekipe, bio toliko vezan da je po njemu nazvao naredni mikstejp – „YC Wit Me“. Ispostaviće se nažalost i da je to poslednji mikstejp čoveka koji je nosio Steph Curry-jev broj u Glizzy timu, jer ni pomenuti 30 Glizzy nije poživeo dalje od sedmog septembra ove godine. Da stvari budu luđe, ne samo da je Smrt za samo 6 meseci prešla zadnja dva nivoa separacije od Shy Glizzy-a i sada mu diše za vratom, nego su se obe ove smrti desile u Baltimoru, gradu gde je jedini reper s kojim je Glizzy imao profesionalni odnos, Lor Scoota, skončao tragično još prošle godine. Na ovakva 3 jeziva predznaka čovek i nema šta drugo da radi osim da kaže agentu da kulira sve pozive za nastupe u Baltimoru, koliko god da je ponuđeno, i da eventualno proba da promeni ime pod kojim radi kako bi spustio malo profil i možda skinuo kletvu. Ali pošto promena nije uspela, i Glizzyja očigledno još more iste stvari, težinu cele aktuelne situacije možeš da osetiš u zvuku i tekstu ove Glizzyjeve numere sa TM88 produkcijom, gde je nalik na nekog pripadnika Gothboi Klike počeo da flertuje sa smrću i da proglašava da „heard love in the air – I might fuckin’ skydive“, pritom ne misleći na skok u publiku sa visokih zvučnika kao Lil Uzi.

83. „Out Here Really“ – Gunplay & Mozzy

Dreadlocks & Headshots


Kao što su Lebron i Kajri Irving plesali 2016e, Figo i Zizu u Realu sezone 2001-02, kao sestre Vilijams kada igraju dubl mečeve, tako i ovde osećaš hemiju dva ulična virtuoza na obaračima sa dredovima na glavi koji ostavljaju veći utisak nego seda brada Dragana Dabića dok svira gusle u kafani „Luda Kuća“ na Nbg-u. Da živimo u svetu Mad Max filma ovaj dvojac bi zauzeo počasno mesto na kamionu pored 100-ak bubnjara i preludog gitariste kojima je jedini zadatak da muzikom oteraju strah iz tvog mozga i probude sve najgore u tebi. Sinergija toga šta pričaju kada su zajedno na traci je toliko jaka da iako je recimo sin Novaka Đokovića genetski i materijalno predodređen da sutra boluje od teniskog lakta, u slučaju da na ulici nađe MP3 plejer sa Dreadlocks & Headshots, zajedničkim albumom ova dva demona, već u tinejdž danima bi morao da krene na terapije kod Đokovićevih šamana da mu leče misli kao i da raznim melemima probaju da odstrane moderno savage oboljenje poznato kao i „pyrex zglob“, gde od prekomerenog kuvanja kreka i okretanja zgloba dolazi do upale i kasnije disfunkcije cele šake za bilo šta sem za povlačenje obarača. Mozzy je imao najbolju godinu do sada i očigledno ne namerava da smanji gas, a lepo je i videti i Gunplaya da radi ono što najbolje ume a to je da pravi dobru gengsta muziku BRRRAAP

82. „Fast Life“ – Lor Choc

Singl

Treba da se oprostimo sa 2017-om na čestit način jer je u ovoj godini mala devojčica koja izgleda kao dečak uspela da natera glavne jackboys-e i dilere iz kraja da budu statisti iz pozadine i da stanu iza tinejdžerke u pesmi koja treba da ujedini podeljene sekcije Baltimora, pesmi koja će ujedno možda konačno da objasni B’more likovima da pare >>>>> ubijanje. Mada ubijanje za njih uvek i jeste bila samo sporedna aktivnost kojom štite svoje investicije, a znali smo da crnci sa East Side-a i West Side-a ne diskriminišu polove i imaju toleranciju kao da su zaposleni u bordu za organizovanje LGBT žurke još od kada smo videli da priznaju Snoop kao da je jednako gengsta rame uz rame sa najvećim ubicama. Ipak nismo mogli da vidimo da će ih motivisati jedna devojčica koju od Boosie-evog maloletnog lookalike-a deli samo sportski bra veličine D. Mala Chokica motiviše na pravljenje para kao nekad Jeezy, a to nije ni jedina sličnost sa Snowman-om jer koristi iste reči koje su bile omiljene Jeezy-u u inteligentnoj fazi kao „prevalent“ a verovatno se kao on i smeje podrugljivim „ha-haaa“ svakom ko je ikada pomislio da je ovo dete lak plen za opljačkati.

81. „Dance With The Devil“ – Gucci Mane

DropTopWop · Produced by Metro Boomin

Čim vidiš ime pesme, nije realno da ti kroz glavu ne prođe „Gate 6: Pick up your weapons and fight / fight, fight and dance with the devil” i da ti talas instant nabrijavanja ne prostruji kroz telo. Ali nakon nekoliko sekundi shvatiš da ovo nije veče elektronike u KST-u, nego Loudpack lista 100 najboljih praćki iz protekle godine i da numeru ne izvode D-Devils, nego Radric Davis aka Gucci Mane. Ova praćkica se našla na jednom od tri ovogodišnja albuma koje je Gooch izbacio, DropTopWop koji je ujedno i najbolji.

Od prve linije, polako tihim tonom, Wop kreće da ti pripoveda razloge koji nateraju ribe i likove da zaigraju sa đavolom. Iako je ovde više u Big Homie mode-u i daje savete mladim ljudima da se ne peckaju gudricom, Guwop se ograđuje da nije došao da popuje jer je i sam cepao šta je stigao pre zadnjeg odlaska na robiju i da njegove reči nisu popovanje nego dobronameran savet. Taj osećaj dopunjuje i bit koji zvuči kao da je Metro prosuo bočice sa krekom po dirkama i tako dobio ovu nežnu melodijicu uz koji možeš samo da klimaš glavicom kao da svaku rečenicu potvrđuješ i ne pada ti na pamet da dovedeš neku izjavu u pitanje. Treba još pohvaliti Guccija što je šmekerski Metro Boomina počastio linijom koja daje dodatnu motivaciju da zadobiješ Metrovo poverenje, a od koje bi ovaj u budućnosti mogao da napravi novi drop – „If Metro don’t trust you I’ma fuck you in your asshole“.

#80 – #61: Strana 2

Nema više članaka