A password will be e-mailed to you.

Nas-ova putovanja na ostrvo Lost-a i L-ovi koje je primao u karijeri utrli su put za današnu internet vreću za udaranje odnosno Meek Milla a doživeli su čak da dobiju i svoju literarnu sekciju kao knjiga od rep kritičara Byron“Bol“ Crawford -a „Nas Lost – A Tribute To The Little Homie„. Fraza da je Nas izgubio postala je popularna tek 2004-e kada su se frakcije dojučerašnjih zajedničkih fanova Jay Z-a i Nasa posle bifa definitivno podelile i nastavile do današnjih dana da vode internet ratove koji su se nekada prelivali i na ulicu. Pobrojali smo tačno 16 (po jedan za svaki njegov projekat) najvećih Nazzzovih poraza u dugovečnoj i legendarnoj karijeri.

 

Biggie dobija nagradu za liričara godine na „The Source Awards“ dok posramljeni Nasir klizi niz sedište

Godina je 1995, Biggijev album se prodaje kao da je debeljko šesti član „Spice Girls“ i poslednja stvar koju Nas ima na svojoj strani bila je kruna jedinog preostalog liričara i izabranog Rakimovog naslednika. Ipak Biblija repa – „The Source“ predaje nagradu za tekstopisca godine Biggiju i po svedočenju Questlove-a iz The Roots, Nas doživljava poniženje, shvativši u tom trenutku da „pravom“ hip-hopu nema spasa, a ako ga i ima on ne želi da mu bude Mesija. The Source – do tada magazin za predstavljanje pravih rep vrednosti odlučuje da preko noći prihvati komecijalizaciju žanra i pušta Nas-a i Wu-Tang niz vodu. Nasir odustaje od projekta za nastavak Illmatica koji je radio sa legendarnim producentom Marley Marl-om i prepušta se Steve Stoute-u koji ga odvodi kod Trackmasters-a uz čiji ispolirani zvuk menja „army“ jaknu u kojoj je krio Uzi za odelo boje flaminga i nazdravljanje životu sa kreditnim karticama i Lexus-ima u kojim je TV-set minimum.

 

Lik glatko prelazi rukom milujući Nas-a preko glave kao da je gej beba

 

The Firm album flopuje

Naznaku da Dr.Dre -Nas kolabo nije nešto čemu se treba radovati, fanovi su videli još na „Nas Is Coming“ pesmi u kojoj se Dre obraća Nasu homoeritčno „Aghhhhh Sup Nazz“ kao da upravo ulazi u kupku sa balončićima koju je Nas spremio za dvojicu, pre nego što mu Dre lejsuje neinspirativan „Kum 3“ sinonim za inicijalno razočarenje od bita. The Firm album pokušava da globalno lansira „mafioso“ stil na muzičku scenu kao blokbaster na velike ekrane u filmu gde je Nasir jedini preostali Don koji vodi „crime family“ na sam vrh korumpiranog grada kojim će zauvek vladati. Plan inspirisan najezdom mafijaških filmova bio je u rangu kampanje za Master P-ev „hood flick“ u kom P glumi kubanskog emigranta sa meksičkim naglaskom koji postaje Don, a uz to ni muzika nije bila dobra, pa su narednih godina svi učesnici ovog fijaska imali klauzulu da napuštaju intervju ako im novinar pomene bilo šta u vezi The Firm.

Album se danas vrednuje kao kult klasik, a Dre će 1999-e da osvetoljubivo repuje o svima koji su ga zaboravili samo jer je „turned pop & The Firm flopped“.

 

Nasova baby-mama Carmen spava iza njegovih leđa sa neprijateljem Jay-Zijem

Kada je Nas napisao moleban za odmetnute crne perle u „Black Girl Lost“ niko nije slutio da je u svojoj kući našao inspiraciju za vapaje u kojima traži otrežnjenost mladih majki što dete ostavljaju kod babe da bi išle u klabing sa Shaniquom i Nu-nu. Dok je Nas smišljao rime noćima pretvarajući se u geto Šekspira, njegova Karmen je gužvala posteljinu sa Allen Iversonom i Pete Rock-om, da bi je posle i Nas-ov frenemy Jigga odveo iz kluba u svoj krevet. Ipak najviše poražavajuće bilo je slušati Jay Z-ja kako u „Superugly“ otkriva celom svetu da je ostavljao kondome u Nasovim kolima na sedištu njegovog deteta. Sve je backfire-ovalo Jiggamanu u facu jer je prekršio pravilo da ne valja istovremeno reagovati emocijama i pritom biti ekstra zloban pa ga je mama Carter naterela da se izvini na radiju i tako Jiggamenu uručila povratni L. Nas ostaje obeležen kao lik koji ne ume da drži svoju ribu na lancu što je u pimp-driven igri repa nedostojno većeg respekta ali je i dalje manji greh nego kada je Jay repovao „you was kissing my dick when you kissed that bitch“ pruživši time svim ljudima prevelike mašte najružniji visual koji su ikada mogli da zamisle.

Nas je kasnije u momentu bolnog srećno-pijanog stanja naglas razmišljao da to što mu je čovek-kamila jebao srednjoškolsku ljubav jeste samo nepredvidivost ove lude stvari koje zovemo život:

„Was she involved with a plot, to deceive my perfect degrees of

360, he ugly and she pretty, but that’s life“

 

 

Umalo ga ugušili na smrt kada su pravili kaver za I Am album

Svi znaju da vratolomije na akcionim filmovima nekada glumce koji izbegavaju statiste kao Tom Kruz dovodu do povreda, dok se takve stvari već ređe dešavaju na snimanju spotova ali verovatno niko nikada nije došao u životnu opasnost dok se fotografisao za omot svog projekta. Da je naš Nas malo veći baksuz nego što već jeste verovatno bi nosio onu anti-nagradu koja se dodeljuje na kraju godine za najgluplju smrt. Naime kada su Nasovo lice optočili gipsom desio se scenario koji je neka verzija Brendon Lee-eve smrti na snimanju filma pomešana sa kletvom Faraona Ramzesa Trećeg. Nesrećnog Nasa ostavili su sa gipsom duže nego što je bilo potrebno i više nije mogao da diše jer se glina razlila po njegovim disajnim organima a pritom nije mogao da viče upomoć jer se gips na njegovom licu stvrdnuo. Bio je bespomoćan kao beba koja je rođena gluva i slepa i nema predstave kako da nazove ovo turobno stanje od života u koji je smeštena. Nekako je ipak spašen jer reper sa imenom „Gods Son“ ima i umne moći, te je moždanim signalima dozvao asistente i spasao sebe najmanje gengsta smrti ikada i večnog srama da mu se Biggie i Tupak u zagrobnom životu smeju kada čuju razlog zbog kojeg im se pridružio.

 

 

Diddy istukao Nasovog menadzera jer se predomislio za ulogu Isusa u spotu

Hate Me Now“ singl je predstavljao njegov ultimativni „larger then life“ odgovor na pitanja fanova i kritičara – zašto je od hood kandidata za Pulicerovu nagradu postao Escobar „the prettiest“ Don sa toliko leda na sebi da ga ni vatre pakla ne mogu istopiti. Video vredan milion dolara, beli tigar kojeg su iznajmili od Šeika i Pafijevo pljuvanje šampanjca po super-modelima bili su zasenjeni skandalom kada je Paff (podstaknut pričom sa svojim velečasnim kojem se poverava) otišao da razbije glavu Steve Stoute-u, kojeg je okrivio jer iz spota nisu uklonjene scene gde Pafija krucifiraju kao da je Isus Hrist. Svoju blasfemiju Pafi je hteo da obriše tako što će naškoditi svome bližnjemu, a po svemu sudeći Bog mu je ovo zaista i oprostio jer dan danas Pafi na kredit što je dobio od Boga širi reč Gospodnju, dokazujući da je snaga volje Svevišnjega zaista jedina prava moć na ovom svetu.

Nasov singl na kraju postaje hit i jedan od najpuštanijih spotova na nemačkoj VIVA Zwei, a pančlajnovi u vezi Paffy-Steve Stoute incidenta ostaće zasenjeni samo rep pančevima o Pafiju i cheesecake torti.

 

3-D naočare da cela planeta gleda dosadni „Nastradamus“ video

Ova je onaj tip ideje koja je dobra kada se utorkom naduvaš ali ako je posle 3 dana nađeš u drafts u mobilnom telefonu odma ćeš je obrisati i iste sekunde zaboraviti. Nas i njegov tim su naravno pošli za idejom rešivši da je razrade i skoro je izmaštali kao ostvarivu spremajući rollout za svetsku premijeru prvog spota ikada koji će ljudi gledati sa 3D naočarima. Ovaj novelty plan koji bi obavezao sve da gledaju „Nastradamus“ , spot za pesmu u  kojoj Nas ništa ni ne predviđa propao je i Nas nije uspeo da postane James Cameron rep sranja jer je plan da se napravi 800 miliona naočara za spot koji ide na TV-u apsolutno finansijski neisplativ i predstavlja ekonomski debakl. Nastradamus to nije predvideo, te smo u njegovom maniru pop promašaja ostali uskraćeni za vrhunski pop culture momenat na kraju 20-og veka.

 

„Shorty Owe Me For Ice“

Nas je pravi umetnik koji se ne snalazi u pop vodama, ali krivica mora pasti i na njegovo uho koje ne registruje dobar bit jer bira bitove sa kojima ni Jay Z ne bi napravio hit makar celu pesmu repovao o tome kako ima redovni threesome sa Beyonce i Rijanom dok im Hilari Klinton dahće na slušalicu. Ipak tužno je što stari lopov indijskih melodija – Timbaland, daje najluđe pasove sa celog terena Jiggi („Big Pimpin“, „Hey Papi“ itd.) dok Nasir dobija ovo bauns govno iz Timbove plastične vizije budućnosti u kojoj svi ljudi izlaze na „silent party“ a za razonodu vreme provode tako što prstima pucketaju balončiće sa kese koja se dobije uz fen.

Mala pobeda je što u spotu ima Beyonce.

 

Oochie Wally mu umalo ubija karijeru

Pesma sa sramotnim refrenom zbog koje su ljudi mislili da Nas minira svoju karijeru zvučala je kao pesma koju je Sisqó prethodno odbio pošto bi dovela u pitanje njegovu dominantnu ulogu u homoseksualnoj hijerarhiji topdžije i furundžije. Pesma je čuvena i po tome što je bila razlog za Jay Z-ev drugi najveći panč na „Takeover„-u, onda kada kaže kako je čak i Nasov telohranitelj ovde imao bolju strofu. Telohranitelj na kog je Jay mislio jeste zaboravljeni reper iz „Bravehearts“ po imenu Horse, a ako se setimo da je Nas bio vođa ekipe u kojoj su – Nature, Lake, njegov brat Jungle i Horse, što su nadimci koji zvuče kao da su imena birali tako što su otvorili knjigu za geografiju iz drugog razreda osnovne škole – dolazimo do zaključka da je čak i Nasovo umeće biranja dobrih imena za rep kru veoma upitno i zabrinjavajuće.

 

Cam’ron repuje kako će Nasovoj ćerci urinirati u usta

Nasir Jones 2002-e kopa ratnu sekiru i otvara frontove sa svima – od Roc-a-Fella i radio stanice HOT97 pa do Camrona, Noreage i Nelija. Cam’ron jaše na svom nedodirljivom swaggeru i kažnjava Nasa sa disrespectful linijama koje drže drugo mesto po nepoštovanju, samo iza onog kada je DJ Star na radiju pretio DJ Envy-u da će mu sačekati prvorođenče u školi i svršiti mu na glavu. Jim Jones je na pretnje dodao i kako će da odvali kufi sa Nasove glave, pa se moramo zapitati zašto reperi vole da idu tako tvrdo na Nasira i pokazuju mu suvišan manjak poštovanja. Očigledno je da ih baja strašno nervira, plus ga izgleda niko nije gotovio zbog tračeva kako nije pravi gangster („Nas aint never held a gun“ – Jeezy) i jer je generalno ćutljiv i drži se po strani. Uostalom sigurno ima nešto u ljudskoj ćudi što čoveka tera da na mirnim ljudima kao što je Nas vežbaju svoje varvarstvo. Nas je na sve odgovorio samo nekim subliminalima a sirota Destiny je sa pretnjama od Bigija i uvredama na njen račun od Camrona i Jay Z-ja ostala najomraženije rep dete svih vremena.

 

N.O.R.E. udara Nasa po glavi sa saksijom cveća

Bifovi prate Queensbridge i svi su izmešani u najkomplikovanijij bif šemi još od porodice Gavano a najbizarniji incident Queens zajednice desio se kada su se Nas i N.O.R.E. susreli u klubu i kada ga je Noreaga zveknuo preko glave saksijom za cveće. Sramna konkluzija ovog bifa davala je Nasovim hejterima uvek jake argumente jer je dobijanje saksije cveća u glavu komičniji prizor nego Beni Hilov geg iz 1978-e. Pritom je scena u kojoj Nas čisti zemlju sa saksije koja mu curi po glavi manje gengsta nego praktično sve na svetu, naročito nego tračevi za njegovog kamilastog neprijatelja koji je makar dobio šampanjac u glavu od Big Pun-a i tako se ponizio na jedan gengsta način.

Carmen izdaje knjigu u kojoj sebe naziva Hip-hop verzijom Trojanske Helene

Knjiga u kojoj Nasova bivša žena poredi sve kite koje je ikada primila a između ostalog opisuje i kako Jay-Z briše dupe tako što peškirom trlja između svojih guzova kao drvoseča koji pilja drvo i time svima koji su pročitali knjigu zauvek zgađava samoproklamovanog MJ-a rep igre. U knjizi otkriva i pikanterije koje su došle kao melem na ramu Nasovim fanovima, odnosno informaciju kako je Esco odbio da smuva sadašnju Jigginu suprugu i najobožavaniju ženu dvadesetog veka jer joj zadah smrdi.

Od tračave u kojima Nas ispada idiot tu je i priča u kojoj ga Jay-Z zeza na račun Nasovog čuvenog oštećenog zuba, šaljivo ga terajući da mu otvori flašu „Hennesy“-a zubom, što Nasu nije bilo smešno već je nastavio da zuri u Jay Z-ija sa istom mržnjom kojom Donald Tramp gleda svoju ćerku kada ga pita da li bi hteo da za njihovo filmsko porodično veče zajednički pogledaju „Amistad“.

 

Potpisao za Def Jam i Jay-Z mu postao šef

Momenat koji je bio razlog  plitkim krivotvorcima istorije da proglase kako je Nas možda dobio bitku ali je izgubio rat. Iako plan za potpisivanje Nasa verovatno jeste nastao u zlom i osvetoljubivom mozgu najdužeg pending člana tajnog društva koje kolje koze i upravlja svetom, ovo ipak i nije bio toliki poraz jer je momenat bio specijalan za rep istoriju samim tim što je legendarni MC potpisao za najlegendarniju rep izdavačku kuću ikada, pružajući repu lepu malu pobedu. Sve je ublažavao i Prvosveštenik Princa Tame – Jay Z koji je verovatno u ugovoru sa Nasovim menadzmentom imao klauzulu po kojoj u javnosti sme da priča o ovom potezu samo kao o biznis projektu dvojice rep boss-ova koji konačno sarađuju posle više od pola decenije bifa.

 

Izdaje pesmu gde repuje kao detektiv iz 30-ih noir filmova

LINK (al ne klikći)

Najgora Nas-ova pesma svih vremena predstavljala je neku alegoriju na istoriju hip-hop muzike i možda bi neko i shvatio svu njenu genijalost da je iko na ovom svetu imao snage da je sluša duže od dva minuta. Verujem doduše da negde postoji neki fan J.R.R. Tolkina, prvog svetskog rata i Immortal Technique-a koji se divi ovoj šestominutnoj numeri gde Nas repuje kao prekaljeni detektiv koji lovi ljude jer krijumčare votku i džin iz Montreala u krajeve Amerike gde se neposlušni vlasnici barova bore sa alkoholnom prohibicijom, ali tog fana nikad nećemo upoznati jer nema prijatelje ni socijalni život.

 

Zabranjuju mu da izda „Nigger“ album i izdaje album koji nema ime

Nas se često loži kako ima u sebi duh Richard Pryora koji se susreće sa Malkolm X-ovskom dubinom, ali je Nas najčešće neartikulisan kada priča o pametnim stvarima jer često ima miks nepotpunog i neproverenog znanja. Planirani „Nigger“ album je imao previše zahtevan istorijski koncept a nikad nije bio dobro razrađen niti se čini da je iko imao ideju u kom smeru bi album tačno trebao da ode i šta Nas zaista hoće, pa je uz „Hip-Hop Is Dead“ album postao najveće razočarenje još od „Nastradamus“. Ideja doživljava porazan udarac kada distributeri i autleti odbiju da prodaju album koji nosi ime omiljene reči svakog belog čoveka koji živi u Teksasu, Alabami i Misisipiju. „Nigger“ album postaje „Untitled“ a Nas pristaje na takav kompromis da bi nam dao album u kojem repuje o pilećim krilcima na pesmi „Fried Chicken“ ili da bismo dobili pesmu „Project Roach“ gde repuje iz perspektive bubašvabe. SMH.

 

Glasine da Kelis ima sex-tape sa malo poznatim reperom iz Ruff Ryders-a

Infa-Red je reper za kojeg niko nije čuo jer je imao neuspešnu karijeru u „Ruff Ryders“-ima a pojavi se na svakih 7 ili 8 godina, pa se tako 2008-e internetom proširila glasina kako Nasova žena Kelis ima prljavu prošlost zabeleženu na kameri sa Infa-Redom. Ovo je postao najpoznatiji nepostojeći sex tejp u repu, odnosno drugi najpoznatiji posle Beyonce i Jay-a (prokleti Jay je uvek ispred jedan korak), ali na sreću nikad nije procureo. Nadamo se da će tako i ostati jer je Nas najverovatnije bio samo žrtva loše plasiranog trača čiji je cilj bio da ukalja osobu sa reputacijom previše otvorenom za beleženje lakih pobeda Jay-Zijevih rajdera na internetu.

Infa-Red se vratio prošle godine, opet po svom ustaljenom cikličnom ritmu i bio je odgovoran za refren u hitu godine na „All The Way Up“ pesmi.

Nema više članaka